Lax med rosmarin och fetaost


Det här receptet upptäckte jag när jag jobbade för Arla.se. Gott, och nyttigt (omega 3 från laxen, antioxidanter och C-vitamin från paprikan och prebiotiska fibrer från fänkålen). Och framförallt superenkelt och snabbt.

4 port

4 bitar skinn- och benfri laxfilé, 500 g
1 – 2 fänkål, ca 300 g
1 röd paprika
1 msk rosmarin
100 g fetaost
Salt och peppar
Rapsolja (att smörja in ugnsformen med, enligt receptet ska fett även blandas med grönsakerna men det hoppar jag över. Laxen i sig är ju tillräckligt fet.)

Gör så här: Sätt ugnen på 225°.Smörj en ugnssäker form och lägg i laxen. Strimla fänkålen och paprikan, mortla rosmarinen, strö över grönsaker, rosmarin, salt och peppar över laxen och smula till sist över fetaosten. In i ugnen i ca 15 min, tills laxköttet är genomsteket (ej genomskinligt). Förslag från Arla är att servera potatismos till men jag brukar göra ris som kokar färdigt medan fisken är i ugnen. Lite pressad lime över är gott också tycker jag.

Bild: Arla