Fiberrikt bröd kan ge bättre minne


Idag skriver DN att fiberrikt bröd till frukost kan ge bättre koncentration och minne ända fram till lunch. Vitt bröd gör däremot att vi presterar sämre, visar forskare i Lund i en ny studie.

– Vi kan påverka vår mentala förmåga och vårt minne under hela förmiddagen genom att äta fiberrikt bröd på morgonen. Inte ens direkt efter frukost är det någon vinst med att ha ätit vitt bröd utan fiber. Det höjer blodsockret för högt, och det gynnar inte vår prestationsförmåga, säger Anne Nilsson, forskare vid Lunds universitets Antidiabetic Food Center, till DN.

Hon har tillsammans med sina kolleger låtit fyrtio friska kvinnor och män i åldrarna 49–70 år vid olika tillfällen utföra två test efter att ha ätit vitt bröd respektive fiberrikt bröd. Testen utfördes flera gånger under fyra timmar efter frukosten.Det ena testet undersökte arbetsminnet, det vill säga korttidsminnet. Det andra testet undersökte koncentrationsförmåga och uppmärksamhet.

Forskarna såg att resultaten blev betydligt bättre när deltagarna hade ätit det fiberrika brödet.

En medicinsk förklaring är att kolhydraterna i bröd bryts ned till glukos som går ut i blodet. Hjärnan är beroende av blodsocker som bränsle för att fungera. Vitt bröd innehåller snabba kolhydrater, som ger en snabb och kortvarig blodsockerstegring medan långsamma kolhydrater i fiberrika livsmedel ger en långsam och långvarig höjning av blodsockret. Den nya studien visar alltså att hjärnan fungerar bättre om blodsockret inte stiger för snabbt.

Och som mina dietistkollegor skriver i bloggen "Sitell & Frisk", fullkorn från råg har även bevisad effekt på vår fettmetabolism. Sitell och Frisk tolkar DN-artikeln som en början på att trenden vänder, bort från LCHF. Snart blir kolhydraterna hyllade på fler sätt i media. Jag håller med och kommer utveckla min teori om det i kommande inlägg. För att uttrycka det som Katrin Z, snart är det LCHF som är "so last year".

Bild + recept på Renée Voltaires goda matbröd: Recept.nu