Läkare varnar för hittepåsjuka

Nyligen skrev DN om att den så kallade sköldkörtelsjukdomen hypotyreos 2 egentligen inte existerar. Behandlingen i form av hormonpreparat kan dessutom ge allvarliga biverkningar och leda till svåra sjukdomar.

Som dietist möter jag många som tror att deras viktuppgång kan bero på någon sköldkörtelrubbning som ger lägre ämnesomsättning. Och visst det kan vara så men det är inte speciellt vanligt. I så fall handlar det om hypothyreos, en sjukdom som orsakas av att sköldkörteln tillverkar för lite tyreoideahormoner som i sin tur reglerar ämnesomsättningen- omvandlingen av mat till energi.

DN skriver om hur en amerikansk läkare för några år sedan lanserade diagnosen hypotyreos 2, en ny påstådd hormonbristsjukdom. Lite som diabetes typ 2. Läkarens teori fick fäste och idag finns till exempel två svenska patientföreningar för hypotyreos 2 och ett medicinskt laboratorium, Scandlab, som säljer dyra urin- och salivtester som de hävdar kan avslöja sjukdomen. Företaget samarbetar med läkare som skriver ut hormontillskott som medicin.

Nu varnar överläkare Mats Palmér på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge patienter för att få hormonläkemedel utskrivna åt sig.

– Enligt min mening finns det ingen studie som styrker att den här diagnosen finns. Jag tycker det är djupt oetiskt att utnyttja olyckliga människor för att tjäna pengar på en provtagning som saknar värde, säger Mats Palmér till DN.