Ny bokstavskombination i dietdjungeln


Fredrik Paulún sparkar igång det nya året med att lansera en ny diet, LCHQ. "En kost med lite kolhydrater och högsta möjliga kvalitet, helt enkelt en modernare och mer uppdaterad version av LCHF. Med LCHQ får du garanterat i dig alla näringsämnen du behöver. Att du sedan förmodligen tappar några kilon på vägen är bara en bonus." Så här tolkar SvD. För att forsätta med Paulúns egna ord:

- Jag har själv provat olika dieter och följt forskningen noga under 20 års tid. Nu har jag satt samman det som ger mig precis vad jag vill ha - optimal hälsa. Med LCHQ presenterar jag min syn på en sund och hållbar lågkolhydratkost.är

Jaha, själv har jag inte läst boken men är inte förvånad över hur Fredrik Paulún återigen lyckas tjäna pengar genom att trendkänsligt vända dietkappan efter vinden. För det är ju egentligen inom det området Paulún är bäst, inte som nutritionsexpert eller näringsguru utan som smart marknadsförare. Jag minns när jag pluggade till dietist i Uppsala och vi under en föreläsning förfasade oss över Fredrik Paulúns inkorrekta uttalanden, då höll han mest till i gym- och kroppsbyggarkretsar och om jag inte minns fel var han sponsrad av olika kosttillskott, proteindrycker och liknande och förespråkade därför detta (med studier från 1970-talet som stöd...). Men när Paulún började få ögonen på sig gav han upp kosttillskotten, skärpte sig rejält. Släppte böcker på eget förlag, tog fram egna livsmedelsprodukter, var med i Toppform på SVT, där han till och med pratade om tallriksmodellen. Dock hela tiden med den underliggande drivkraften i att tjäna pengar på hälsa. Och är det så dumt egentligen? Om budskapet är någorlunda korrekt och stämmer med senaste forskningsresultaten (och då pratar vi studier från 2000-talet) är det ju bara bra att Paulúns röst blir hörd. Till skillnad från alla duktiga men tysta dietiststudenter...


Bild: Ad Libris