En kopp antioxidanter


Idag skriver DN om den ökande tedrickartrenden i Sverige och i världen.Under 2010 ökade tekonsumtionen i världen med 5,6 procent för att  landa på fyra miljoner ton te.

Det är inte tepåsarna (med tvivelaktiga produktionsvillkor och förpackningsmetoder) som efterfrågas utan lösviktste och framförallt rent grönt te.

Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) växer produktionen av grönt te betydligt snabbare än svart te. Hälsobringande egenskaper i grönt te har både ifrågasatts och hyllats. För ett par år sedan rapporterades det om fynd av skadliga bekämpningsmedel i KRAV-märkt grönt påste, detta gällde bara en viss del i produktionskedjan som enkelt kunde åtgärdas. Därmed överväger positiva hälsoeffekter, för både svart, grönt och rött (roiboos) te. Te innehåller en hög mängd antioxidanter, framförallt polyfenoler (grönt te är mindre processat än svart te och innehåller även en variant som heter katechiner). Antioxidanter kan  skydda kroppens celler och DNA mot fria radikaler som i sin tur kan orsaka cellskador, cancer, inflammationer och åldersrelaterade sjukdomar.

Te (svart och grönt te) innehåller också en variant av koffein- tein, som är mentalt uppiggande. Tein ger dock en långsammare (men jämnare och längre) effekt än renodlat koffein som finns i kaffe.

Själv börjar jag varje dag med en kopp earl grey eller gärna earl grey cream, på kvällen dricker jag ofta rött te eller örtte och skulle gärna även vilja lyxa till det lite nån eftermiddag med den här varianten.

Bild: Zmaka