Jakten på det försvunna bantningspillret


DN skrev igår (och idag) om att effektiva bantningspiller är en dröm för både överviktiga och läkemedelsindustrin. Svåra biverkningar har stoppat flera tidigare övervikt- och fetmaläkemedel som Xenical, Reductil och Acomplia.

Nu studeras en ny substans som bland annat innehåller hormonet GLP-1, som finns i kroppen och utsöndras från tarmarna. GLP-1 sänker blodsockernivån vilket bidrar till ökad mättnadskänsla som på sikt kan ge lägre vikt. Just nu pågår jämförande internationella studier där forskarna även har sett att det potentiellt nya fetmaläkemedlet även motverkar beroende av rökning och alkohol.

- I dag kan vi erbjuda hjälp med livsstilsförändringar eller övervikts­kirurgi till våra patienter. Ett effektivt läkemedel skulle överbrygga gapet som finns mellan de båda metoderna. Fetma är en kronisk, livslång sjukdom och ibland behövs piller som extra stöd under en period. Man botar inte fetma med piller, men de kan hjälpa patienten att genomföra och hålla fast vid olika livsstilsförändringar, säger  Joanna Uddén Hemmingsson, obesitas- och diabetesläkare vid S:t Görans sjukhus till DN.

Min kommentar
Jag tänker direkt på hur hypat Reductil blev när det togs bort från marknaden. Kom ihåg hur bloggare som Carolina Gynning och Quetzala Blanco (som för övrigt väl var i size zero redan från början... Hej ätstörning!) köpte olagligt på nätet och menade att det var det ENDA som funkade.  Just för att det inte fanns längre/var svårt (och olagligt) att få tag på.

Undrar vilket Läkemedelsföretag som nu lägger vantarna på nästa patentet med GLP-1, om det nu godkänns. Och om det nu går att patentera kroppsegna hormoner- vad jag vet var det var svårt med tex melatonin mot jetlag och sömnproblem... Går det inte att ta patent blir det ju svårt att tjäna pengar och då blir det nog inget läkemedel överhuvudtaget.

Som dietist ställer jag mig annars kritisk kring quick fix-tänkandet kring överviktspiller. Liksom lyckopiller/SSRI finns risk för "sopa problemen under mattan"-tänk. Att äta som vanligt, strunta i att träna och bara ta ett piller för att "bli smal". Men, som även Joanna Uddén Hemmingsson är inne på, om du är beredd att göra livsstilsförändringar, förbättra kost- och motionsvanor samtidigt som du äter läkemedel mot övervikt/fetma så kanske en säker medicin kan ge dig en extra knuff i rätt riktning -men å andra sidan är det kanske mest livsstilsförändringarna i sig som får dig att tappa kilon.

Tillägg: Pratade nu (via Facebook) med fd. kollega och kompis Göran van den Brink, han är apotekare i grunden så jag frågade honom hur det egentligen ligger till med läkemedel, patent osv när det gäller kroppsegna hormon. Så här svarade han:

"Man kan ha tillverknings- och formuleringspatent som gör att det går att skydda även om substansen i sig är kroppsegen. Jfr m insulin. Marknaden är enorm så nog kommer det att bli läkemedel av det om det visar sig fungera."

Just det, insulin ja... Men bra, då vet vi :)