Skippa det röda köttet idag


Idag är det återigen en meatless monday. Därför tycker jag att det passar bra att skriva om Livsmedelsverkets nya undersökning. I höst kommer vi förmodligen både få nya nordiska näringsrekommendationer  och nya riktlinjer för rött kött och charkprodukter:

Rött kött och charkprodukter  kan innebära hälsorisk
Forskning visar att personer som äter mycket rött kött och charkprodukter har större risk att få hjärt- och kärlsjukdom och vissa former av cancer, till exempel tjock- och ändtarmscancer, och kanske även bukspottkörtelcancer. Med rött kött menas kött från nöt, gris, lamm och vilt.

I samband med att många idag äter enligt LCHF (Low Carb High Fat) och andra trenddieter kan svenskarnas kött- och charkkonsumtion ha ökat betydligt de senaste åren.  Livsmedelsverket har nyligen utfört en ny undersökning av svenskarnas matvanor. Resultatet kommer att visa hur stor konsumtionen är av kött och chark är. Tillsammans med de nya nordiska näringsrekommendationerna som beräknas vara färdiga i höst kommer Livsmedelsverket att bedöma om det finns anledning att införa ett råd om minskad mängd kött och chark.


Så ikväll tänkte jag testa det här vegetariska receptet, från Underbara Claras blogg. Därifrån är även receptbilden lånad. Kanske inte det smalaste receptet - om man tillsätter fet creme fraiche - annars verkar det ju både gott och nyttigt (sojabönor innehåller, förutom protein och fibrer ett östrogenliknande ämne som kallas fytoöstrogener som kan motverka cancer)