Tre miljoner för bättre matvanor

Idag skriver jag Netdoktors nyhetsbrev och som dietist tycker jag att den här nyheten, från Dagens Medicin är lite extra intressant:

Tre miljoner för bättre matvanor
Livsmedelsverket får tre miljoner kronor av regeringen för att bidra till bättre matvanor. Enligt beslutet ska Livsmedelsverket använda pengarna till att stödja hälso- och sjukvårdspersonal i deras rådgivande arbete med patienter. Hälso- och sjukvårdspersonal ska i sin tur förmedla kunskap om hur individerna utifrån sina egna förutsättningar kan skaffa sig bra matvanor.

Arbetet ska vara evidensbaserat och ske i samarbete med Socialstyrelsen och Statens folkhälsoinstitut.
Uppdraget ska delredovisas för regeringen 31 maj 2013. Senast den 31 december 2014 ska Livsmedelsverket redovisa för regeringen hur uppdraget har gått, skriver Dagens Medicin.

Min kommentar
Bra såklart att mer pengar går till bättre matvanor men vilka inom hälso- och sjukvårdspersonal är det som får ta del av de extra resurserna? Jag hoppas på dietister eftersom det är vi som har rätt bakgrund, istället för läkare och sjuksköterskor som i min mening inte bör ge för mycket kostråd eftersom det lätt kan bli fel om specialistutbildning inom näringslära och nutrition saknas.

Netdoktor har förresten gett ut en ny film, här kan ni spana in lite mer om vad Sveriges ledande hälsoportal sysslar med på dagarna: