HonungsbevisIdag skriver Dagens Medicin om en stor studie som fastställer honungens hostdämpande effekter. Det är israeliska forskare som har testat fyra olika behandlingar på 300 barn med nattlig hosta i samband med luftvägsinfektioner.

Föräldrarna fick skatta hur svåra barnens symtom var under två nätter av hosta. På kvällen före den andra natten fick barnen en engångsdos av fyra preparat. Besvären ansågs något lindrigare för dem som fått honung. Skillnaden var ungefär 3,5 poäng på en 20-gradig symtomskala.

Studien var dubbelblind, det vill säga att varken barn, föräldrar eller deltagande läkare kände till vilken behandling barnen hade fått. Tidigare studier har visat honung till och med kan ha bättre effekt än receptfria hostmediciner, enligt Dagens Medicin.

Min kommentar
Ibland är mat bättre än medicin. För inte så länge sedan rapporterades det även om att hostmedicin inte är bättre än vanligt kranvatten. Här kan alltså honungen med sina antiinflammatoriska egenskaper vara ett strå vassare.

Själv brukar jag kurera mig med den här förkylningsdrycken om hostan slår till. Min specialdryck innehåller även ingefära, citron och grönt te - massor av antioxidanter och en hög grad placeboeffekt också om inte annat :)