Äppelsallad och äppelpaj


Inspirerad av helgens bröllopsbesök i Kivik tänkte jag skriva lite om svenska äpplen som det ju nu börjar bli säsong för.  Vi kan välja mellan sorter som  Discovery, Aroma och Ingrid Marie. Svenska äpplen är ett smart val om du vill göra gott både för plånboken, miljön och hälsan (och smaken!). Här kan du läsa bra info från ICA om svenska äppelsorter, deras olika smak och när (vilka månader) de finns i butik. 

När det gäller hälsoeffekter så innehåller äpplen bland annat mycket fibrer (prebiotika = "mat" till goda bakterier i mag-tarmkanalen) och flavonoider, en antioxidant som kan skydda mot hjärt-kärlsjukdom och cancer.

Om du tröttnar på att äta äpplen "au naturell" kan du testa de här recepten:

Stinas äppelsallad
2 fint skurna/rivna morötter
1 finrivet äpple
1 matsked saft från pressad citron
Salt och peppar

Tips: om du gör en mindre portion, för 1-2 personer går det bra att hyvla morot och äpple med potatisskalare.

Stinas äppelpaj
Fyllning
4 äpplen
1/2 dl socker
1 msk kanel 
0,25 dl saft från pressad citron

Pajdeg
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
100 g smör

Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en pajform. Dela äpplena i centimeterstora bitar, sockra, strö kanel och lite pressad citron över. Blanda.

Blanda mjöl och socker. Arbeta in smöret. Fördela pajdegen över äppelbitarna. Grädda i ca 25 minuter tills pajdegen har blivit gyllenbrun. 

Servera med vaniljsås eller vaniljglass.