Ekologiskt inte nyttigare


Ekologiska frukter och grönsaker gör dig inte friskare, skriver DN idag enligt en ny studie från Stanfords Universitet. Det finns inga bevis för att ekologisk mat är nyttigare än ”vanlig” mat. Det är slutsatsen av studien som presenteras i tidskriften Annals of Internal Medicine där forskarna har sammanställt 240 olika studier. 17 av dessa har gjorts på människor och de övriga har undersökt näringsinnehållet i maten.

Två av de genomgångna studierna visar dock på att ekologisk mat innehåller mindre bekämpningsmedel än konventionellt framställd mat. Dessa studier gjordes med barn som försökspersoner och de av barnen som ätit ekologiskt hade mindre bekämpningsmedel i sitt urin än de som ätit konventionellt.Studier som undersökt nivåerna av bekämpningsmedel i urin hos vuxna människor visar inte på någon liknande effekt, enligt Stanford-forskarna. 

De pekar även på att konventionellt odlade frukter och grönsaker innehåller lika mycket vitaminer som de ekologiska. Bara ett fåtal studier pekar på någon skillnad i mjölkens innehåll, i de fallen innehåller ekologisk mjölk något mer omega-3.

– Konsumenter väljer ekologisk mat av en rad skäl, men den här senaste genomgången visar att det just nu inte finns några tydliga skillnader mellan ekologisk och konventionell mat vad gäller näringsinnehåll eller hälsoeffekter, säger professor Alan Dangour på London, en av forskarna bakom studien, till DN.

Min kommentar
Eftersom ekologisk mat ofta är dyrare kan den här nyheten vara positiv, med tanke på att konventionellt odlade alternativ har samma hälsoeffekt. (Möjligtvis mår barn något bättre av ekologisk mat, med tanke på bekämpningsmedlen).

Men ekologiskt och rättvisemärkt kan vara ett bättre val av rent etiska principer, när det handlar om ansvar för matens väg från jord till bord (här tänker jag till exempel på dokumentären Bananas som för alltid får mig att undvika "Dole").

Smaken är en annan aspekt. Just ekologiska frukter och grönsaker smakar mycket bättre och mer, tycker jag.