Nyttiga nypon


Nu (och även långt in på vintern) är det skördetid för nypon. 

Nypon är riktiga små hälsobomber och innehåller till exempel mest C-vitamin av alla frukter och bär. Sägs vara bra mot ledvärk och inflammationer främst genom ämnet GOPO, galactolipid, ett kemisk förening av fettsyror och sockerarter..

Nypon är även bra mot urinvägsinfektioner (troligtvis är det det höga C-vitamininnehållet/askorbinsyra som ger sur miljö vilket motverkar bakterietillväxt), och innehåller fytokemikalier som kan stärka immunförsvaret.

Jag tycker att våra svenska nypon är ett utmärkt och lika nyttigt alternativ till dyra och importerade (ej klimatsmarta) goji- och acaibär. Det enda som är lite svårt med nypon är smaken och konsistensen (kan just nu bara komma på nyponsoppa- hur äter man annars nypon?) här kan därför nyponmjöl vara ett bra alternativ. Finns i hälsokostbutker och kan blandas i frukostmüsli eller gröt men efter att ha googlat detta upptäckte jag 1. att de flesta preparat inte använder svenska nypon utan bär från Chile/Anderna. 2. att jag blev lite osäker på om det här pulvret som verkar vara utblandat med gurkmeja verkligen är nyponpulver. Måste nog på nytt kolla upp hur det här med lagar och reglering för kosttillskott/hälsokostpreparat... Återkommer.

Här hittade jag förresten ett recept på nyponsoppa med färska nypon och ett på syltade nypon.