JulbordstipsIgår var jag på julbord med jobbet. Så här års brukar julborden dugga tätt. För dig som vill njuta av julbordet "viktbaksmälla" finns det några knep att ta till:

- Ett julbord är inget julbord, likadant som att en pizza inte gör att du direkt lägger på dig fem kilo.Det är när du går på många julbord som du behöver tänka efter lite hur du äter.

- Försök få till lite jämvikt på tallriken. Inte bara fet och proteinrik mat, lägg också upp en hel del bra kolhydrater som goda grönsaksrätter, rotfrukter och frukt. De finns i alla fall på ett bra julbord.

- Välj skinkan före korven. Skinka är ett ganska magert alternativt, julbordsmässigt.

- Var försiktig med röror med majonäs (sillröror, kålröror, sås) samt Janssons frestelse och Ris à la Malta. Du behöver inte hoppa över helt men ät en mindre bit.

- Inlagd sill, tex Glasmästarsill, i klar sky är nyttigare än sillröror med majonäs. Sill är annars ett bra val på julbordet som ger dig både protein och en hel del omega 3.

Och så det kanske bästa rådet enligt mig;

- Balansera med träning. Kör ett spinningpass, annan valfri kondition- eller styrketräning samma dag som du ska äta julbord, så höjer träningen ämnesomsättningen. En långpromenad eller lek med barn (och/eller hund!) i snön är också perfekt.

Själv balanserade jag gårdagens julbordstallrik genom att ta lite även från vegetariska alternativ, rödbetsbiff och couscous (såg först till att alla vegetarianer hann ta först, och det fylldes på hela tiden, så detta gjorde jag med gott samvete)

GOD jul!

Bilden är lånad från ICA som har listat goda, klassiska julrecept, du hittar dem här.