Bönor - billiga, goda och nyttiga

Så här på en måndag som kan bli en meatless monday, tänkte jag slå ett slag för bönor. Och då menar jag egentligen baljväxter som är ett samlingsnamn för bönor, ärtor och linser, till exempel kidneybönor, gröna ärtor, kikärtor och röda linser.

Det här är billig, klimatsmart och framförallt nyttig mat. Baljväxter innehåller mycket protein, mineraler och vitaminer, ungefär som kött. De får ett naturligt lågt GI-värde eftersom de innehåller många skal och hinnor och långa fibrer som tar tid för magen att bryta ner, baljväxter stannar kvar länge i magsäcken och håller därmed blodsockerkurvan på en låg och jämn nivå. Dessutom innehåller de en fibertyp som kallas oligosackarider och är prebiotika, ett förstadium till probiotika, enkelt förklarat blir de fibrer som finns i bönor mat åt goda bakterier i vår tarmslemhinna. När bakterierna omsätter prebiotikafibrena fermenteras de och jäser, då bildas även en del illaluktande gaser. Därför kan den som är ovan vid att äta mycket bönor få gasproblem... Det är dock ett övergående problem, magen vänjer sig vid mycket fibrer och lär sig att omsätta dem snabbare, utan så mycket gas som biprodukt.Något många veganer kan vittna om.

Här får ni mitt bästa bönrecept, funkar bra att ha som veckosallad i kylen, som huvudrätt eller som ett GI-tillbehör istället för ris/pasta/potatis:


Stinas bönsallad

4 p
Stora vita bönor (1 burk färdigkokta)
Svarta linser (1 burk färdigkokta)
1 röd lök
2 avokado
Coctailtomater (2 askar)

Dressing
1 dl Rapsolja
1/2 dl Vitvinsvinäger
1 tsk Dijonsenap
Salt och peppar

Gör så här: Skölj igenom bönorna och linserna i durkslag. Finhacka löken, halvera tomaterna, gröp ur avokado (plural: avokadosarna?), blanda med bönorna och linserna i en salladsskål.Blanda dressingen i ett glas eller dressingflaska, dijonsenapen binder ihop. Häll över bönsalladen och låt stå minst 5-10 min före servering.