Den ohälsosamma hälsobranschen

Jag fick en fråga här i bloggen om vad jag jobbar med. Jag är dietist och journalist och har jobbat med hälsa i över tio års tid. Men inte just nu. Nu jobbar jag som kommunikatör för Värmdö kommun, trivs jättebra och är mitt uppe i ett stort webbprojekt där jag är redaktionellt ansvarig.

Eller jag jobbar i alla fall inte avlönat med hälsa på dagarna. På min lediga tid skriver jag inlägg i den här och driver mitt ideella arbete  för 2,6 miljonerklubben- för kvinnors hälsa, där jag är ambassadör. Jag trivs fint med att ha det så, att låta hälsa just nu vara ett starkt intresse. Någon gång i framtiden kommer jag säkert att jobba aktivt med det igen.

Det jag saknar minst med hälsobranschen är den hysteriska LCHF-debatten. Där det sunda förnuftet, helhet och balans har fått ge vika för svart-vitt-tänkande och snabba lösningar. Alla mår inte bättre av att skippa kolhydrater (eller det "vita giftet": vetemjöl och socker) till förmån för mer fett och protein. Tvärtom.

Det finns mycket annat som är snett i hälsobranschen. Till exempel att pengar och vinstintresse styr vilka livsmedel som marknadsförs. Det fick jag inte minst erfara när jag jobbade för Frukt & Grönt Främjandet som hade funnits och drivit sina viktiga frågor i över 20 år men fick lägga ner sin verksamhet på grund av brist på pengar, ingen investerare ville satsa på våra "mjuka värden".

Pengar styr också annonsering och på senare tid redaktionellt innehåll i alla typer av hälsoinriktad massmedia med vinstintresse; tidningar, webbplatser. Advetorials är bara ett exempel som blir allt vanligare. Det som säljer får utrymme.   

En annan tvivelaktig gren av branschen är själslig hälsa. Jag tycker att det är jättebra och viktigt att intressera sig för mental hälsa och att må bra psykiskt (eftersom det går hand i hand med vår fysiska hälsa) men inte när vi hamnar inom området new age-healing-homeopati och annan hokus pokus, långt ifrån beprövad vetenskap. Här minns jag ett jobb som jag hade på ett hälsocenter som fortfarande drivs av samma ägare, centralt i Stockholm (hur kan det finnas kvar?). Hälsocentret hade en stark inriktning på kropp och själ och den vanligaste kunden var utbränd och/eller hade en ätstörning. Utåt sett verkade allt väldigt harmoniskt men bakom kulisserna härjade en närmast psykopatisk chef som lurade av svaga kunder mycket pengar och drev sin egen personal till just det som hälsocentret skulle motverka, utbrändhet. Jag var inte personligen drabbad men tyckte synd om flera av mina kollegor (och kunder) och insåg snabbt att det mot alla odds var en mycket sjuk arbetsmiljö som jag hade hamnat i.

Så nej, jag saknar inte att jobba inom hälsobranschen det minsta just nu. De frågor jag brinner för får jag igenom ändå, till exempel i det här forumet (i dagsläget ökar den här bloggen rejält, senaste månaden hade mina besökare ökat med nästan 2000 st. Roligt!). Och om/när jag känner för att jobba aktivt med hälsa igen vill jag vara på ett ställe som stämmer överens med min egen uppfattning om att må bra.För självklart finns det bra ställen. Också. Genuint hälsosamma undantag som bekräftar regeln.