Stress leder inte till fetma

Apropå att krossa hälsomyter - i ett pressutskick från TT presenterades ett intressant resultat från studien

Prospective Urban Rural Epidemiologic Study 

- nämligen att kopplingen mellan stress och fetma inte existerar. Du kan inte stressa dig till en bukfetma.

- Det är en allmän folktro att stress leder till bukfetma. Men vi hittade inget samband alls, säger en av forskarna i studien Annika Rosengren, professor och överläkare vid Sahlgrenska akademin till TT.

Studien som visar det här är uppbyggd som ett internationellt samarbete och undersökte sambandet mellan stress och fetma hos 125 290 personer i 17 olika länder. Inte bara deltagarnas vikt, längd och andra kroppsmått samlades in utan de fick även svara på frågor om utbildningsnivå, rökvanor och kost. Därefter mättes deras stressnivå och eventuella tecken på depression med en frågeenkät.

Bland dem som inte upplevde sig som stressade hade 16 % ett BMI över 30 medan de som upplevde en ständig stress kom upp i 21%.

Att stress kan påverka hormonnivåer (främst kortisol) i blodet vilket i sin tur kan leda till bukfetma kunde härmed uteslutas.

- Vi försökte verkligen men kunde inte bekräfta den hypotesen. Utvecklingen av fetma förklarades av andra faktorer, säger Annika Rosengren.

Min kommentar

Intressant även om fler studier, för att bekräfta resultatet, skulle behövas. Kanske kan få många stressade att åtminstone slippa pressen om att stressen de känner kan vara farlig för kroppen (åtminstone vad gäller överviktsaspekten) = kan ju faktiskt ge avstressande effekt.

Stress i sig påverkar ju annars självklart hur vi mår. Är du stressad kanske du tröstäter och då är det ju det beteendet i sig som kan leda till viktökning.