Ny grön vikttrend

Nu svänger det och LCHF-trenden får en grön motvikt. Bort med fettdrypande bacon och fram med gröna kolhydrater. Alltfler väljer nu att gå ner i vikt med veganmat.

I juni skrev Anna Britta Ståhl en bra artikel i SvD om ”viktveganerna” (hittar inte nätversion men pappersartikeln publicerades i SvD 24 juni). Hon berättade om Kathy Freston, modellen som startade veganvikttrenden i USA genom sin bok ”Veganist, lose weight, get healthy, change the world”. När Oprah och Bill Clinton hakade på var succén ett faktum. Clintons privatläkare Dr T Colin Campbell drev på genom den nyligen genomförda studien The China Study, ett mångårigt samarbete med forskare världen. Här pekar han på klara samband mellan ett alltför högt intag av kött och cancer, diabetes och andra vällevnadssjukdomar.

Hemma i Sverige kanske det mest är alltiallo-kändisen Peter Wahlbeck som brinner för vegankost. Än så länge. När det gäller viktminsknings trender kan vad som helst hända, för att skapa debatt och få genomslag gäller det att vara kontroversiell och först med det senaste. Eller som Anna Britta Ståhl skriver: ”störst genomslag får den dietmetod som tar utgångspunkt från motsatsen till rådande kosttrend”.