Matens effekt på åldrande

Idag skriver SvD om att vi sedan 1950 lever allt längre. De barn som föds idag väntas bli minst 100 år gamla. Bättre hygien och varierad kost anses vara två framgångsfaktorer. Samtidigt kan vi längre ner i artikeln läsa att maten vi äter kan vara ett hot mot hälsa och längre liv. Fler kemikalier (som inte bara finns i mat utan överallt i vår miljö) och snabbt nedbrytbart socker är speciellt oroväckande.

- Människan har på kort tid introducerat 100000 kemikalier som inte fanns tidigare och många kan inte brytas ner i naturen. Samtidigt har vi i stor skala gått över till en diet baserad på snabbt nedbrytbart socker, något som orsakat insulinresistens och diabetes, säger Brun Ulfhake, professori anatomi vid KI, till SvD.

Min kommentar
Det är ju inte bara är sockret som är boven i dramat när det gäller insulinresistens, övervikt och diabetes. Som vanligt handlar det om the big picture, vad vi äter i största allmänhet, anpassat till hur vi lever. För mycket och för ensidig mat, oavsett om det är socker, fett eller protein i kombination med för lite motion, för lite sömn och för mycket stress är det du ska se upp med om du vill leva länge och må bra.

Och det här är bra mat enligt mig. Med tillägg av extra fokus på antioxidanter, färgrika frukter, bär och grönsaker, som har en bevisat skyddande effekt mot åldrande (antioxidanter skyddar cellmembranen mot fria radikaler). Bäst effekt får du av antioxidanter i naturlig form, inte av kosttillskott och piller. Då får du nämligen i dig exakt rätt mängd och hjälpämnen som forskarna ännu inte identifierat (och som därmed inte kan tappas på burk).