Kan probiotika minska stress?

Vi vet redan att goda bakterier är bra för vår maghälsa och immunförsvaret. Nu visar en ny studie att probiotika även kan påverka hjärnan och dämpa stressreaktioner.

En fransk studie som nyligen publicerades i British Journal of Nutrition visar ett samband mellan tarmflora, hjärnan och stress. I det här fallet fick flera kvinnor testa ett preparat som innehöll en kombination av två dokumenterade probiotiska bakterier (Lactobacillus helveticus Rosell-52 och Bifidobacterium longum Rosell-175).

I studien genomfördes psykiska självskattningstester och mätningar av kortisol i urinen, en biomarkör för stresspåslag. Resultatet visade att en månads intag av probiotika hade effekt på ångest, depression och stress.

Fler studier behövs innan vi kan säkra sambandet mellan probiotika och psykologiska effekter. Men en sak är säker, forskningen om goda bakterier har bara börjat, vi har många spännande överraskningar framför oss.

Mer om det här kan ni läsa i min kommande artikel om probiotika och maghälsa i tidningen Amelia. Återkommer när den finns i butik.

PS. På bilden ser ni ett bud med probiotika, Danones Actimel, komplett med mössa och vantar :) dock var det inte Actimel som testades i just den här studien.