Miljösmarta kostråd stoppas

Ekot, SR, berättar idag om att Livsmedelsverkets miljösmarta kostråd stoppas. Flera års arbete avbryts av regeringen med hänvisning till EU och handelshinder.

Enligt Sveriges Radio och en rapport från Naturvårdsverket har svenskarnas miljöpåverkan från matkonsumtionen ökat kraftigt på senare tid.Livsmedelsverket har därför, på uppdrag av regeringen, sedan 2006 påbörjat arbetet med att ta fram miljösmarta kostråd. Här handlar det till exempel om att äta mindre kött och köpa mer närodlat.

Livsmedelsverket skickade in råden till EU-kommissionen för godkännande. Men stötte på patrull. EU-kommissionen menar att närproducerad mat är ett handelshinder.

– Då försökte vi frångå den problematiken genom att skriva om grundproblemen istället för just närproducerat, säger Anna-Karin Johansson på Livsmedelsverket till Sveriges Radio.

Istället för att rekommendera närproducerad mat tog Livsmedelsverket nu upp transport-längd, användningen av bekämpningsmedel, konstgödsel, energiåtgång och konkreta utsläpp.Men då drog regeringen i bromsen. Nu var det Jordbruksdepartementet som menade att kostråden fortfarande kunde hindra frihandeln.

Råden stöttes och blöttes ytterligare. Till slut blev de så urvattnade att de blev svåra att förstå och de miljösmarta kostråden skrotades.

Min kommentar
Jag vill inte uttala mig politiskt om det här, det är inte min grej, kan bara konstatera att är trist. Så mycket samlad kunskap, pengar och framtida förbättringar för miljö och hälsa som bara kastas bort.

Tänker också på hur svårt det är att skapa, konkretisera och anpassa generella kostråd.Att det nästan aldrig är svart eller vitt.