Socker + stevia = nyttigt?
På lunchen idag ingick en dryck och då testade jag den här. Såg att socker kommer högt upp i innehållsförteckningen, tillsammans mer aromer och stevia och blev lite nyfiken på hur mycket socker det kan röra sig om.

Hur nyttigt är Coca cola life egentligen? Hur mycket socker innehåller den här burken jämfört med vanlig Coca cola?

Jag lade upp den här bilden på mitt Instagramkonto, hashtaggade Coca cola och frågade Veronica Ek som jobbar som dietist där och hon svarade:

- Skulle inte vilja kalla något livsmedel nyttigt eller onyttigt. Det finns bättre och sämre livsstilar. Coca cola life innehåller 1/3 socker mindre än vanlig.

Bra svar.


Då är det ungefär tre och en halv sockerbit (en vanlig coca cola innehåller 10 st, 33 cl burk).


Jag tänker så här, som Veronica, det är ingen fara om du äter/dricker livsmedel med sötningsmedel någon gång ibland. Om du äter bra/balanserat i övrigt.


Sötningsmedel kopplas annars ofta ihop med cancer och andra farliga sjukdomar. I studier på aspartam och möss har man upptäckt att höga mängder kan orsaka cancer. Översatt till människor skulle det i så fall handla om över fem liter lightdryck per dag. Det är mycket. Och här rör det sig alltså bara om studier på möss, man vet inte om resultatet är överförbart på människor.
En annan obehaglig men ofarlig bieffekt av sötningsmedel är gasbildning, ont i magen och diarrée som beror på att sötningsmedlets molekyler är för stora för att kunna brytas ner i tarmen (därav ger de heller ingen energi eller kalorier) istället omsätts de av goda bakterier i tarmen och då bildas gas som biprodukt.


Sötningsmedel har också en koppling till hunger/mättnadscentrum i hjärnan och kan i stora mängder störa balansen. Det som förmodligen händer då är att kroppen signalerar mer hunger genom ett extra insulinpåslag trots att mag/tarmsystemet inte kan ta upp sötningsämnets molekyler.


Här har jag skrivit mer om sötningsmedlet stevia som ingår i Coca cola life.