Träningshets skadar kroppen


Att vara en slags elitmotionär och träna intensivt och pressa sig själv har varit en ihållande trend, kanske märker jag den extra tydligt eftersom jag börjar närma mig 40-årsåldern – det är ju då många får någon slags kris och minsann ska träna upp sig till sitt livs toppform. Åka vasalopp, springa marathon och träna cross fit tills de svimmar av utmattning. Kanske bra för självförtroendet och ålderkrisen men inte så bra för kroppen och hälsan. Tvärtom ganska farligt.Kropp och själ, radioprogram i P1 sände ett bra avsnitt om detta som du hittarhär.

I programmet varnar till exempel kardiologen Mårten Rosenqvist för förmaksflimmer och rytmrubbningar i hjärtat vid allt för hård träning.


Snabba lösningar och dieter har ju länge varit vanligt i matvärlden. Nu har genvägarna spritt sig till träningsområdet, att träna högintensivt – ett stenhårt 10-20 minuters pass på lunchen har blivit alltmer vanligt och appar som ”7 minutes for 7 months” är en av de mest nedladdade träningsapparna. Men det sliter mycket på kroppen och ger inte den effekt man kan tro i längden. DN gjorde ett webbtvinslag om detta som du hittar här.


Liksom med maten är det lagom som är bäst. Att röra på sig lagom mycket, balanserat och framförallt anpassat för dina individuella förutsättningar är det som håller i längden.