Glutenintolerans ökar

Idag såg jag en nyhet på SVT om att glutenintolerans ökar bland lite äldre barn (7-åringar) enligt forskning från Umeå universitet. Jag undrar dock om forskningen baseras på diagnos från läkare.Det här med att vara intolerant mot gluten och laktos är nämligen en vanlig självdiagnos. Man har (eller märker att ens barn har) magproblem, ont i magen - vilket kanske egentligen beror på stress- och så testar man att utesluta gluten och/eller laktos ur kosten och mår (via placeboeffekt ?) plötsligt mycket bättre. Och undviker eventuellt gott bröd och mjölkprodukter i onödan. 

Misstänker du att du eller ditt barn är glutenintolerant behöver du få det fastställt, som en diagnos, av läkare. Då kan du också få remiss till dietist för goda råd och glutenfria recept.

(Länk:

http://www.svt.se/nyheter/sverige/allt-aldre-barn-far-glutenintolerans

)

Grekisk kycklinggryta med fetaost och oliver

Det här receptet kommer från Lotta Lundgrens kokbok "Om jag var din hemmafru" och har blivit en favorit hemma hos oss.

Enkelt, snabbt (i alla fall om du köper färdiggrillad kyckling), nyttigt (proteinrikt, omättat fett och antioxidanter) Och framförallt väldigt gott.

Recept 4 pers:

1 grillad kyckling (färdigköpt eller egengrillad i ugn)
4 vitlöksklyftor
1 tetra passerade tomater
2 1/2 dl torrt vitt vin
1 tsk balsamvinäger
1 tsk honung
2 paket cocktailtomater
1 burk svarta oliver
2 paket fetaost
Olivolja
Salt och peppar

Bulgur

Fräs vitlök i olivolja, häll på passerade tomater, vin, honung, salta och peppra. Låt puttra minst 20 min - under tiden, tillaga bulgurn. Lägg sedan i kycklingen (delad i bitar), oliver och sist fetaosten (den smälter fort). Servera med bulgur.

Kan du slå en pensionär?

Bild: SVT Play

Nu slog jag på TV:n och såg SVT-programmet "

Kan du slå en pensionär?",

ett program som jag för övrigt fick frågan om att medverka i som expert, som dietist. Tyvärr fick jag tacka nej eftersom jag var jobbade heltid då som anställd och dessutom var höggravid.

I senaste avsnittet medverkar

Leif

, som en av pensionärscoacherna. Han har en bakgrund i kulturvärlden och fick mig att tänka på hur viktigt kultur, roliga upplevelser och relationer är för hälsan. Det spelar ingen roll om du tränar varje dag, sover åtta timmar varje natt och äter nyttigt. Får du ingen social stimulans i form av familj, vänner och upplevelser kommer du inte må bra ändå. Även en bra bok, en bra film eller ett besök på museum eller restaurang (gärna tillsammans med någon du gillar) är alltså väldigt hälsosamt. Roligt är det också. Win win.

LCHF effektivt vid snabb viktminskning

Nu har SBU gjort en analys av flera viktminskningsmetoder och kommit fram till att LCHF är effektivt om du vill minska i vikt snabbt. SVT rapporterar här. Dock saknas fortfarande långtidsstudier men som Jonas Linblom på SBU spekulerar i kan LCHF ge sämre resultat i längden:

– En kvalificerad gissning är att följsamheten minskar med tiden, oavsett vilka kostråd som ges, säger Jonas Lindblom. 

Liksom övriga dieter. Det blir helt enkelt tjatigt att äta så enformigt i det långa loppet. 

Det här påminner mig om Stephan Rössners ord om att du kan banta genom att bara äta chips också (eller om det var geléhallon...) så länge du får i dig mindre energi än vad du gör av med.

En annan förvånande slutsats som SBU drar är att motion saknar effekt vid viktminskning, möjligtvis för att man ökar sitt energiintag/äter mer när man tränar eller för att man ligger på soffan och vilar resten av dagen efter en motionstimme (vardagsmotion/att röra på sig lite hela tiden, är viktigare).

Idag kl 15 kan du ställa frågor till Jonas Lindblom om SBU-rapporten i den här chatten.

Här följer Dagens Medicin upp med vikten av vilken sorts fett som används vid en lågkalorikost samt att LCHF kan ge hjärtkärlpåverkan.

Sallad som medicin

Nu så, nu har jag hittat en blogger-app till telefonen så nu kan jag amma och blogga samtidigt (har en liten bebis som vill amma en gång i timmen, minst, och det går inte att vara zen-meditativ hela tiden och bara njuta av nuet och sin bebis etc. Nu: två flugor i en smäll).

Jag fick ett tips från min Londonkompis om nya lunchstället Doctor Salad

på Sibyllegatan, Östermalm. (Upptäckte nu en dålig sak med appen - det går inte att länka. Sök på Doctor Salad på Facebook för mer info.)

Här får du sallader och smoothies med råvaror av högsta kvalitet. Raw food, superfruits, antioxidander eller för använda vanlig svenska - en massa grönsaker och frukt, smart tillagade och i utsökt kombination. Även i flytande form, smoothies och juicer som så smart kallas "Liquid Salads". 

Mat som medicin. Mat som gör kroppen (och doktorn) glad.

Jag kommer pallra mig dit med barnvagn så fort som möjligt (det verkar vara ett litet ställe så ska vagnen med är det nog bäst att ta det en solig dag då uteserveringen fortfarande funkar).



5:2 - en svältdiet?

Jaha, de där oceanerna av tid som mammaledig, de finns visst inte. Inte med andra barnet i alla fall. Men nu har jag börjat få in lite mer rutin och hittat en liten lucka på förmiddagen, efter dagislämning av storbarnet, för bloggande.

Sist jag bloggade aktivt var 5:2 eller periodisk fasta som det kallades då, nytt och spännande. Jag slog trafikrekord här i bloggen med drygt 14  000 (!) besök på det här inlägget. Vetenskapens värld sände BBC-dokumentären med Michael Moseley som väckte hela svenska folkets intresse (även mitt). Här bevisade forskare att 5:2 inte bara ger viktminskning utan även kan förlänga livet. Kan det bli bättre?

Men nu har nyhetens behag lagt sig och flera kritiska röster om 5:2 höjs. Det pratas om svältdiet, inkörsport till ätstörningar och kvacksalveri. Här skriver DN kritiskt och här Aftonbladet. Roligaste ilskeutbrottet står Alex Schulman för: "Vi som inte hoppar på båten kommer alltså att trilla av pinn en efter en medan 5:2-dietisterna sitter gamla som satan i en hammock och hoppar över mål efter mål efter mål."

Jag såg även när 5:2-dieten  diskuterades i SVT Debatt, (ca 19 min in i programmet) Emma Igelström (fd elitsimmare) menade att den ger ätstörningar, en forskare (som jag just nu inte minns namnet på) påvisade bristande studier och forskning (bland annat mest studier på möss och råttor, inte människor) och Anita Schulman (bloggerska etc) var positiv, hade ätit enligt 5:2 i något halvår och mådde toppen, hade tappat vikt och sov till och med bättre.

Min kommentar
Ja, vad ska man säga. Mat (eller snarare brist på mat/diet) verkar ha blivit svenska folkets nya religion. Du är anhängare av en eller annan "allvetande lära" och det rör upp heta känslor när detta diskuteras. 5:2 har blivit det nya LCHF. Det här märks speciellt när anhängare börjar prata om 5:2 i nyandliga termer som att de tänker klarare, sover bättre, äntligen har blivit av med eksem och diverse kroppsliga krämpor. Precis så lät det när LCHF var dietanhängarnas husgud.

Suck, jag tyckte att 5:2 verkade spännande och att det vetenskapliga underlaget var bra (dock mest studier på möss och avsaknad av långsiktiga studier). Är du fullt frisk (och därmed utan problem med ätstörningar) tror jag att du utan fara kan testa 5:2, kanske under en kortare period - som en kickstart av nya vanor. Det är ingen fara och kanske till och med kan vara bra att prova fasta, just det här att gå hungrig verkar ju inte så angenämt precis men det är inte farligt. Jag tänker att det kan vara bra att utsätta sig för en utmaning, att välja den obekväma vägen ibland för att se om du klarar det (och känna sig starkare när det går bra). Att helt bryta med eventuellt osunda vanor genom att först gå ut något drastiskt och därefter göra om och göra rätt. Men se över ditt liv i övrigt först, du kanske inte ska testa 5:2 under första veckan när du precis har börjat ett nytt, energikrävande jobb. Och är du småbarnsförälder, planera så att du kan äta middag som vanligt med dina barn - du är en viktig matförebild.

Annars, som jag har skrivit om så många gånger i den här bloggen, tror jag att det bästa sättet att gå ner i vikt är att göra en långsiktig livsstilsomläggning med bra mat och mer motion. En förändring som passar just dig och ditt liv. Det kan du till exempel få hjälp med av en dietist och en personlig tränare, om du tycker att det är svårt att hitta motivation och kunskap på egen hand. Eller läs bakåt i den här bloggen :)

Eller som Jonas Gardell sa idag i Efter tio med Malou (även där debatterades 5:2 - Jonas Gardell var med i annat sammanhang, för att prata om "Torka aldrig tårar utan handskar" men fick ändå frågor om 5:2 av Malou...)

"Jag tror på att käka lite mindre och älska dig själv mer." Bra Jonas.

Fullt upp

Här kommer ett snabbt inlägg i farten. Jag har numera två barn (och en hund) att hålla reda på. Allt har gått bra med bebis, hon är jättefin och nu en månad gammal.

Kommer snart blogga som vanligt igen och har flera inlägg skrivna "i huvudet" (ni som bloggar vet vad jag menar) bland annat om senaste tidens upprörda röster om 5:2-dieten, att den är farlig, ger ätstörningar och uppmanar till svält. Jag tror att det är en tolkningsfråga vilket jag utvecklar i kommande blogginlägg.

Trevlig sommar!

Som ni kanske har märkt har den här bloggen tagit sommaruppehåll.

Jag tar nya tag i augusti (ska bara få bebis först och låta värsta tvåbarnschocken lägga sig...) då blir det inlägg om bra och god mat, träningstips, hälsotrender, periodisk fasta, recept med mera. Ses då!

Nu ska jag gå och spana in mitt smultronställe och se om det är dags att skörda lite.

Trevlig sommar!

Nya hälsotrenden vs gravidmat

Ja, nu har jag inte bloggat på länge pga mycket jobb och mycket trötthet (höggravid). Ändå har den här bloggen slagit statistikrekord och mitt inlägg om

periodisk fasta

fick igår 799 unika besök. Även inlägget om

recept vid periodisk fasta

fick många hundra besök. (Uppdatering: nu 2045) Det är ju verkligen en hälsotrend som har slagit igenom enormt stort och snabbt.

Fredrik och Filip

tog idag upp det i sin senaste podcast. Fredrik testar periodisk fasta, han har hört minst 40 andra personer senaste veckan göra detsamma.

Så här var det säkert när LCHF eller andra dieter slog igenom också. Som Fredrik Wikingsson uttrycker det:

"Om man är itutad en sak väldigt länge, blir man plötsligt mer mottaglig för motsatsen" (du kan banta med fett).

Skillnaden här tycker jag är det vetenskapliga stöd som finns för periodisk fasta och att det inte bara syftar till att gå ner i vikt utan förlänga livet, bevara minnet och stimulera hjärnceller. Dock behövs fler studier och som med allt annat gäller det att individanpassa och se över "hur funkar det här rent praktiskt i mitt liv?".

För mig just nu är det allt annat än fasta som gäller. Att vara gravid innebär ju ett slags undantagstillstånd, helt ok (och viktigt) att gå upp i vikt. Dock vill jag inte gå upp för mycket - det blir så himla tungt och jobbigt.

Hur många gravidkilon du lägger på dig styrs till stor del av genetik men också - självklart- av vad du stoppar i dig. Du ska inte äta för två men lite extra. I tredje trimestern (7-9 månaden) där jag är nu, är det ungefär två extra matiga mellanmål och en frukt per dag som behövs:

Bilder: Livsmedelsverket

Istället för den där tunga godispåsen och hinken med Ben & Jerry-glass alltså... (men lite extra sånt där gott kan du absolut unna dig, det gör jag, får ju inte bli för trist här i livet.)

Livsmedelsverket skriver mer om mat för gravida här. 

Grekisk sallad



Idag ska det tydligen bli över 20 grader varmt så om ni inte vet vad ni ska hitta på till lunch har jag ett svalkande och gott tips. (Som även passar bra så här på en meatless monday där du hittar den svenska varianten, köttfri måndag, här och på Facebook.)

Grekisk sallad 
Till 4 portioner använde jag:
Krispsallad + ruccolasallad
1 röd paprika  i bitar
1 finskivad röd lök
1/2 gurka i bitar
1 ask cocktailtomater
1 burk gröna Kalamataoliver
2 paket fetaost

Dressing:
1 dl Olivolja
2 msk Balsamico vitvinsvinäger + 1/2 pressad citron
Salt och peppar

Ät ett gott bröd till, gärna vitt surdegsbröd. 

Foodstagramming

Igår skrev DN om att foodstagramming, att lägga upp matbilder på Instagram, blir allt vanligare och har en koppling till ätstörningar.

– När man svälter tänker man på mat hela tiden. Så jag är inte det minsta förvånad att de lägger ut matbilder på Instagram, säger Per Södersten, som arbetar med behandling av under- och överviktiga vid Karolinska institutet, till DN.

Här hittar du artikeln.

Intressant även om jag tror att vinkeln är något överdriven, långt ifrån alla som "foodstagrammar" har ätstörningar. Det här är för övrigt inte en ny trend, att lägga upp matbilder à la "Min lunch" har gjorts sedan de första bloggarna dök upp och då Facebook slog igenom.

Här ser du några av mina matbilder som jag varvar med helt andra bilder i mitt Instagramkonto som går under namnet "Discostina" (jag gillar ju inte bara mat och hälsa utan även Donna Summer, Diana Ross och andra 70-talsdiscodivor och musiken som spelades då):

Recept för periodisk fasta - 600 kalorier i vanlig mat

Som utlovat tänkte jag här återkomma om vad periodisk fasta innebär konkret, det vill säga översatt till mat och recept. Enligt ”5-2-metoden” som innebär fem dagars vanlig mat och två dagars fasta i veckan ska du bara äta 600 kalorier per dag under de två fastedagarna. 600 kalorier är lite och därför gäller det att maxa näringsinnehållet så att det du äter är fullt av vitaminer, mineraler och basbehovet av protein, fett och kolhydrater. Kostfiber är smart att satsa på eftersom det fyller ut maginnehållet, håller dig mätt utan att ge energi (kalorier). För säkerhetskull är det också bra om du lägger till en multivitamin- och mineraltablett de här dagarna.

Under periodisk fasta kan du satsa på den här typen av mat som är näringsrik och kalorisnål:

· Frukt, bär och grönsaker

· Lätta mjölkprodukter (lättmjölk, lättyoghurt, keso, kesella)

· Ägg

· Nötter

· Tonfisk

· Kalkon

· Kycklingbröstfilé

· Fullkorn, kruskakli, vetekli och liknande fiberprodukter

Jag tycker att det verkar klokast att förlägga de få kalorierna under tre tillfällen under dagen där du äter lite mer mitt på dagen när du är mer aktiv. Då blir det ungefär 150 kalorier på morgonen 300 mitt på dagen och 150 på kvällen. Översatt i mat kan det se ut så här:

DAG 1

Morgonmål: 

Blanda en lätt smoothie på 1 dl frusna hallon och 2,5 dl lättyoghurt eller lättmjölk

Mitt på dagen:
½ burk tonfisk i vatten , ½ avokado + lite pressad citron + salt och peppar på två skivor fullkornsknäcke

Kvällsmål:
Ett kokt ägg och en banan eller annan frukt

DAG 2
Morgonmål:

Ca 5-8 st nötter (tex hasselnötter) och ett äpple eller annan frukt

Mitt på dagen:

4 skivor rökt kalkon, 2 dl fullkornspasta, ½ skivad röd paprika + lite hackad röd lök samt sås på ca 1 dl Kesella med lime, salt och peppar

Kvällsmål:
2 dl lättyoghurt med ½ dl kruskakli eller liknande + 1 dl blåbär eller andra bär

Dryck till: 
Vatten (drick mycket, ca 2 liter per dag, annars förlorar kroppen för mycket vätska på grund av fastan). Kaffe och te utan mjölk och socker går också bra. Det kan vara bra att dricka till exempel en kopp grönt te till varje mål mat, speciellt när du äter kall mat. Varm mat ökar nämligen mättnadskänslan något och genom att dricka varmt te lurar du kroppen att bli lite mättare.

Fler recepttips

Viktväktarna har en del väldigt kalorisnåla recept som skulle kunna funka mitt på dagen, enligt deras system är en point ca 60-100 kalorier så kolla upp att receptet i så fall ger max 4 points. Här hittar du Viktväktarnas samlade recept.

You snooze you loose




Nu känner jag att graviditeten börjar bli rätt tung, är nu i tredje trimestern, sover sämre och vaknar inte alls utvilad...  Kom därför att tänka på en DN-artikel om sömn och snoozande som jag läste nyligen. Snoozande, det vill säga att ställa väckarklockan tidigt men sen slumra vidare ett tag innan den ”riktiga uppstigningen”, är faktiskt en rätt dålig grej.

Tio, tjugo minuter eller en halvtimmes snoozande gör det nämligen inte lättare att kliva upp. Tanken är att det ska mildra ett alltför bryskt uppvaknande och göra oss piggare men snoozandet kan i själva verket ha motsatt effekt.

– Man kan diskutera om det inte är bättre att sova en halvtimme längre i stället för att snooza, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Karolinska institutet och Stockholms universitet, till DN.

Har du kommit i säng för sent finns till och med risken att snoozeknappen gör mer skada än nytta, enligt honom.

– Har man då inte sovit färdigt sin djupsömn kan den komma tillbaka och göra det ännu trögare att komma upp. Dessutom är kvaliteten på sömnen man får under snoozningen lågvärdig, enligt Torbjörn Åkerstedt.

Min kommentar
För min egen del känns det knappt som om jag har någon djupsömn alls just nu, väcks av minsta lilla ljud. Men jag har aldrig gillat snoozande. Brukar alltid bara gå upp direkt när väckarklockan ringer och tänker (som Torbjörn Åkerstedt tog upp) att det då är smartare att istället för snoozande ge sig själv de där extra minuterna att sova.

Dock har jag en sambo som älskar att snooza och DET är ju det värsta, när man själv vill sova men istället men väcks av sänggrannens snoozande i sådär 40 minuter (grr...). Dock var det här ett värre problem innan vi fick barn. Småbarn och morgonpigga hundar är den bästa väckarklockan. Garanterat snoozefria.

Proviva med mindre socker

När jag kom hem från Kreta väntade ett bud från Proviva. De har hakat på "mindre kolhydrater-trenden" och tar nu fram hälsodrycker med 50 % mindre socker (sötas med stevia istället). Lika många goda, probiotiska bakterier dock. Jag tycker att hallon-björnbärvarianten var riktigt god. Perfekt att få magen i balans efter utlandsresa (då man på nytt vänjer in mag-tarmkanalen till vår svenska bakterieflora igen).

Periodisk fasta - do or don´t?

På senare tid har det varit debatt om periodisk fasta i hälsovärlden (eller i alla fall i hälsosverige). Vetenskapens värld sände ett program från BBC där vetenskapsreportern Michael Mosely letar nya vägar att leva ett mer hälsosamt liv.  I

det här programmet

provar han periodisk fasta på vetenskaplig grund. Enkelt förklarat fungerar det som en genväg om du inte vill äta "nyttigt" jämt, du håller dig till två dagar med kalorirestriktion i veckan. Michael Moseley beger han sig till Amerika där den huvudsakliga forskningen kring periodisk fasta bedrivs och kollar upp om det verkligen fungerar att äta vad som helst de flesta av veckans dagar bara man fastar regelbundet.

Resultatet är intressant.

Historiskt har man sett att befolkningen inte dör tidigare i svälttider (som till exempel under krig eller under den stora depressionen i USA) – utan tvärtom lever längre. Mycket längre. Vetenskapliga studier av hälsostatus under dessa perioder har visat att kaloribegränsning förlänger livet.

Det mesta kan förklaras med tillväxthormonet IGF-1. Högt proteinintag (som till exempel LCHF och ibland vanlig mat, ger) ökar mängden IGF-1. Cellerna växer onödigt fort och nybildas vilket ökar risken för bland annat diabetes och cancer.Låg halt IGF-1 (som tex periodisk fasta ger) gör att DNA repareras istället för att nybildas.  När man äter mindre, framför allt mindre protein, går alltså cellerna in i reparationsläget.

Kalorirestriktion under ett par dagar i veckan ger också lägre nivåer av blodsocker och insulin. Detta får i sin tur ett positivt resultat på blodfettsnivåerna och blodtryck som sänks. (Vilket Michael Moseley lyckligt upptäckte när han fick sitt labbresultat. Han blev också glad när han såg att vågen samtidigt visade 6 kilo mindre.).

Även hjärnans åldrandeproces påverkas. En kost med högre andel fett och snabba kolhydrater ökar risken för demens. Vetenskapens värld-programmet visade studiereultat där fastande möss utvecklade nya hjärnceller. Mindre energi verkar alltså öka hjärnans kapacitet.

Den periodiska fastemetod som Micael Mosley testade kallas även 

"5-2-metoden".

 Då äter man normalt fem dagar i veckan och ca 600 kcal per dag de övriga två.

Min kommentar

Min första reaktion efter att ha sett BBC-programmet med Michael Moseley var positiv. De vetenskapliga resultaten på blodproven och resonemanget som forskarna förde verkade stämma. Men samtidigt tror jag att fler studier, mer forskning om detta behövs. Hur ser det ut för en person som kör periodisk fasta under tio år? Blir resultaten succesivt bättre eller kommer kroppen vänja sig, lägga sig på en annan/sämre nivå tillslut?

Dessutom blev jag lite skeptisk när jag läste

den här artikeln i DN,

nu kändes genast periodisk fasta som vilken dietmetod som helst. Och sajten

periodiskfasta.com

som den här killen driver var ju verkligen INTE bra... De få recept som fanns (proteinpannkakor + proteinfluff) är ju PROTEIN-baserade = IGF1ökande = motsatt effekt mot vad du vill uppnå (se ovan)...

Värt att nämna är också att Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning vid Institutionen för molekylär medicin och kirurgi vid Karolinska Insitutet, intervjuades efter BBC-programmet i Vetenskapens värld-studion. Hon menade att det kan finnas en poäng med periodisk fasta:

- När man minskar energiintaget minskar många ämnen i blodet som är kopplade till ökad risk för ett flertal olika sjukdomar.

Programledaren frågade då om inte detta påminner om jojo-bantning.

- Nej, om man minskar energiintaget under kort tid hinner inte ämnesomsättningen ändras, utan man får bara de positiva effekterna till följd av att man får bort de skadliga ämnena från blodbanan, svarade Kerstin Brismar.

Men, tänker jag: 600 kalorier om dagen är LITE. Pyttelite. Jag skulle själv vara vrålhungrig och typ ha svårt att somna på kvällen (speciellt eftersom du här inte vänjer kroppen så att den börjar förbruka ketonkroppar, som vid vanlig fasta, då du efter ett par dagar inte längre känner hungerkänslor). Dessutom svårt att få in det näringsmässiga behovet av vitaminer och mineraler som behövs varje dag. Här behövs vitamin-mineraltablett. Är du inte insatt i kost och näringslära är det svårt att räkna ut vad du ska äta under fastedagarna (om du vill äta vanlig mat. Lätt att förpassas till Nutrilette-hyllan annars).

Jag skulle bara rekommendera periodisk fasta om du är frisk, inte växer fortfarande, har för hög ålder eller är gravid/ammar. Är du frisk kan det säkert vara bra som en kick-start på en viktminskningsperiod (under kanske tre månader).

Annars tycker jag att periodisk fasta är ett spännande ämne som jag kommer forska lite mer i och återkomma här i bloggen med förslag på hur du kan äta bra (eller relativt bra) under 600-kaloridagar.

Bild: SVT